Energie besparen begint met inzicht in verbruik

Besparen op je energierekening, je hoort het vaak en het gaat dan meestal over de prijs. Bij ons krijg je energie voor de inkoopprijs en dus altijd zo laag mogelijk. EnergyZero wil jou daarom helpen besparen op verbruik en voordat dit kan moeten we weten hoeveel je verbruikt en wanneer. Hieronder zie je hoe we dat mogelijk maken.

Snel overzicht

Eén plek waar de meest belangrijke informatie te vinden is over jouw energieverbruik en de kosten hiervan. Dat is wat wij willen mogelijk maken met het persoonlijke overzicht.

Allereerst totale werkelijke kosten tot nu toe. Hoeveel euro heb ik tot nu toe verbruikt? Naar mate de maand vordert en er meer energie verbruikt wordt, zal dit bedrag stijgen. Wanneer we bij een nieuwe maand de eerste data van jouw slimme meter ontvangen, zal deze weer terug springen op nul en opnieuw gaan tellen. In jouw bespaaroverzicht zal te zien zijn wat je elke maand aan werkelijke kosten hebt gemaakt.

Op basis van jouw opgegeven verbruik kunnen wij uitrekenen wat er per seizoen per maand ongeveer verbruikt gaat worden en hoeveel euro dat gaat kosten. Als we hiervan jouw werkelijke verbruik aftrekken, blijft er een besparing of bijbetaling over. De totale besparing of bijbetaling is terug te vinden in het overzicht.

Let op! Het maandbedrag dat je betaalt is elke maand hetzelfde bedrag (tenzij dit op afspraak wordt aangepast). De kosten per seizoen per maand zijn er alleen om in te schatten wat de werkelijke besparing of bijbetaling was voor die maand.

Na een maand energie leveren kunnen wij uitrekenen hoeveel je zal besparen of moeten bijbetalen bij de eerstvolgende jaarrekening. Bespaar jij elke maand, dan zal deze trend zich hoogstwaarschijnlijk doorzetten en bespaar je elke maand een beetje meer. Zit er een keer een maand tussen waarin je meer hebt verbruikt dan verwacht, dan verandert ook de verwachte besparing voor de eerstvolgende jaarrekening. Naar mate je dichterbij het moment komt van de jaarrekening, hoe preciezer de verwachting. Meer informatie hierover vind je in het bespaaroverzicht.

Uiteindelijk begint al het inzicht met het meten van verbruik. Daarom laten we ook direct zien hoeveel stroom en gas jij hebt verbruikt deze maand. Wil je zien wat de verwachtingen waren deze maand, die week of een specifieke dag per uur? Klik dan in het overzicht op waar je meer details van wil zien en je komt direct in het juiste scherm. Liggen er zonnepanelen op het dak? Dan is het fijn om te zien wat het resultaat is. Daarom laten we tot slot zien hoeveel zonnestroom je terug hebt gegeven aan het energienet.

Bespaarinzicht

“Hoe weet ik nu of ik aan het besparen ben of juiste extra kosten maak?”

Dat begint altijd met het zorgen voor inzicht in verbruik en de kosten hiervan. Samen met onze slimme berekeningen kunnen we precies zien hoe jij ervoor staat per uur, dag en week maar uiteindelijk is er ook een totaaloverzicht gewenst. Dit noemen wij het bespaar inzicht.

In één keer kunnen zien of jouw energiekosten gelijk zijn aan de verwachtingen of niet. Door de combi van een grafiek en tabel is dit mogelijk. In de grafiek laten we zien wat het maandbedrag, de verwachte kosten en de werkelijke kosten zijn per maand. Het maandbedrag is elke maand hetzelfde, tenzij je dit aangepast wil hebben. Hierdoor zal dit vaak een strakke horizontale lijn zijn in de grafiek. Wat de verwachte kosten zijn daarentegen zal wel elke maand anders zijn. Dit heeft te maken met de seizoenen en jouw gedrag in verbruik. Je zal vaak een dal zien in de kosten wanneer de zomer komt en een piek in de winter. Gemiddeld zal dit gelijk zijn aan jouw maandbedrag.

Tot slot de werkelijke kosten. Na het einde van elke maand maken wij op wat de werkelijke kosten waren en dat vergelijken wij vervolgens met wat er verwacht was. Heb je meer kosten verbruikt dan zien wij dat als kosten boven verwachting, heb je minder kosten gemaakt dan is dit natuurlijk een besparing. Alle besparingen en kosten boven verwachting zijn een schatting die wij zo precies mogelijk maken.

Let op! Wij berekenen de besparing of kosten boven verwachting op basis van de verwachte kosten. Het kan zijn dat jouw maandbedrag 200 euro is, maar dat er 100 euro verwacht wordt in de maand juni. Als er dan werkelijk 110 euro verbruikskosten is, zal dit 10 euro kosten boven verwachting zijn en geen besparing van 90 euro. Wij kijken namelijk naar het gehele jaar tot het moment van de jaarrekening, waarbij er ook kosten in de winter verwacht worden van soms wel meer dan 2x de waarde van jouw maandbedrag. Uiteindelijk zijn alle verwachtingen in balans met jouw maandbedrag.

Stroom en gas

In onze bespaarapp kun je precies terugvinden wat jouw verbruik voor stroom en gas is geweest. Ook kun je zelf bepalen voor welke periode je dit wilt inzien. Zo tonen we het verbruik per maand, per dag en zelfs per uur. Niet alleen tonen wij hier jouw verbruiken per periode, maar ook de kosten die je hebt gemaakt. Bovendien zetten we jouw verbruik af tegen het verwachte verbruik, zodat je precies ziet of je meer of minder verbruikt hebt dan van tevoren verwacht was. Dat is wel zo handig om je kosten in de hand te houden.

Zonnepanelen? Dan krijg je ook inzicht in teruglevering

Wat goed dat je zonnepanelen hebt of interesse hebt deze in de toekomst te laten installeren. Wanneer je hierin geïnvesteerd hebt, wil je natuurlijk ook het resultaat ervan inzien. Daarom tonen wij hier hoeveel kWh er tot nu toe is opgewekt. Je kunt jouw opwek namelijk aftrekken van jouw verbruik volgens de salderingsregeling, dus dan is het fijn om te weten om hoeveel kWh het gaat. Zijn je zonnepanelen hard aan het werk en zet je de stofzuiger aan? Dan verbruik je jouw opgewekte energie meteen en zal je dit dus ook niet terugvinden in onze app. Alle stroom die je wel aan het net levert, geven wij overzichtelijk weer per maand, per dag en zelfs ook per uur. Zo kun je nauwkeurig bijhouden hoe goed jouw zonnepanelen wel niet werken.

Alle kosten op een rij

Wil je weten wat jouw totale kosten zijn geweest tot nu toe? Dit vind je terug bij jouw energiekosten. Hier wordt het totale verbruik van zowel stroom als gas in kosten weergeven. Het meest bijzondere aan onze energiekosten is dat je toegang hebt tot de energiekostentabel. Hierin geven wij de kosten die je gemaakt hebt gedetailleerd weer. De tarieven voor stroom en gas worden uitgesplitst en je ziet precies wanneer het dal- of normaaltarief is ingegaan.

Alle energierekeningen op één plek Regel je eigen boekhouding

Bij EnergyZero kun je in één oogopslag jouw betaalstatus terugzien. Alle maandfacturen worden in een overzicht weergeven en ook de jaar- en eindrekeningen kun je hier terugvinden. Heb je een betaling gemist? Geen zorgen. Achter de factuur verschijnt een iDEAL-knop om de factuur alsnog te betalen. Wel zo simpel.

Wat wil je wijzigen?

In de EnergyZero app heb je zelf de regie over jouw energiezaken. Niet alleen heb je hier toegang tot je account- en contractgegevens, maar ook kun je wijzigingen doorvoeren. Wil je jouw maandbedrag aanpassen? Dat kan hier gemakkelijk. En loopt jouw contract binnenkort af? Een verlenging doorvoeren maken wij simpel voor je. Met een klik op de knop zie je een op maat gemaakte aanbod voor onze FLEX en vaste contracten. Zijn er andere zaken, zoals een verhuizing, die je niet via de omgeving kunt doorgeven? Dan staat onze klantenservice altijd voor je klaar.