Toegankelijkheidsverklaring
Wij vinden het belangrijk dat iedereen onze online diensten makkelijk kan gebruiken. Digitale toegankelijkheid is voor ons niet alleen een wettelijke verplichting, maar vooral een essentieel onderdeel van goede service. Daarom streven wij ernaar dat onze producten niet alleen functioneel en gebruiksvriendelijk zijn, maar ook toegankelijk voor álle gebruikers. Of iemand nu gebruikmaakt van een schermlezer, het toetsenbord, spraakbesturing of aangepaste contrastinstellingen, iedereen moet informatie goed kunnen bekijken, begrijpen en gebruiken.
Op deze pagina laten we zien hoe EnergyZero omgaat met digitale toegankelijkheid.
Waar gebruik je de online diensten van EnergyZero voor?
Via de onboarding flow kunnen klanten eenvoudig een prijsvoorstel berekenen en direct een energiecontract afsluiten.
In de Mijn Omgeving kunnen klanten hun energieverbruik volgen, actuele energieprijzen bekijken, facturen inzien en hun gegevens beheren.
Werking met hulpmiddelen
Onze online diensten zijn zo opgebouwd dat de meeste functies goed werken met hulpmiddelen zoals schermlezers, spraaksoftware of navigatie via het toetsenbord. Zo zijn afbeeldingen voorzien van tekstalternatieven, en zijn koppen en formulieren logisch gestructureerd voor voorleesprogramma's. Daarnaast is op alle pagina's gebruikgemaakt van rol-attributen om de bediening met hulpsoftware te verbeteren. De onboarding flow en de meeste onderdelen van de Mijn Omgeving zijn lineair te doorlopen met het toetsenbord. Echter, bepaalde onderdelen, zoals interactieve grafieken en enkele knoppen zonder correcte labels, leveren momenteel nog uitdagingen op voor gebruikers van hulpsoftware. We zijn ons hiervan bewust en werken aan verbeteringen, zodat ook deze onderdelen volledig toegankelijk worden.
Zo werken wij aan digitale toegankelijkheid
Wij werken volgens de internationale richtlijnen voor digitale toegankelijkheid: de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1, niveau AA. Deze richtlijnen zijn onderdeel van de European Accessibility Act (EAA), die vanaf 28 juni 2025 geldt voor commerciële organisaties in Nederland.
In het tweede kwartaal van 2025 hebben wij bewust tijd vrijgemaakt om de digitale toegankelijkheid van onze producten te verbeteren. Om zeker te weten waar we staan, hebben wij aansluitend op 12 juni 2025 een onafhankelijke audit laten uitvoeren. Uit de audit blijkt dat we op meerdere onderdelen voldoen aan de toegankelijkheidseisen, maar er zijn ook duidelijke verbeterpunten vastgesteld. Daarover meer onder “Onderzoeksresultaten 2025”.
Op 10 juli 2025 bespreken we samen met de auditor de bevindingen en prioriteiten. Op basis daarvan maken we het actieplan concreet en volledig, zodat we de knelpunten gestructureerd kunnen oplossen, met focus op de meest urgente punten.
Onderzoeksresultaten 2025
Uit het laatste onderzoek van 12 juni 2025 blijkt dat de online diensten van EnergyZero nog niet volledig voldoen aan de 50 succescriteria van de WCAG 2.1 niveau AA.
De onboarding flow voldoet op dit moment voor 80% aan de WCAG-criteria. Het volledige onderzoeksrapport is hier te bekijken:
https://cdn.prod.website-files.com/6486c620d3795190720a9035/685e6c0c27ecafb5ffd23a5e_WCAG-EM-Rapport-EnergyZero-Onboarding.pdf
De Mijn Omgeving voldoet voor 76% aan de WCAG-criteria.
Het volledige onderzoeksrapport is hier te bekijken:
https://cdn.prod.website-files.com/6486c620d3795190720a9035/685e6ccba2fb8d7b1b2a1dd1_WCAG-EM-Rapport-EnergyZero-MijnOmgeving.pdf
Belangrijkste knelpunten
• In de onboarding flow kunnen elementen op volgende of vorige stappen al worden geselecteerd. Daarnaast zijn belangrijke onderdelen niet correct voorzien van labels. Hierdoor kan het moeilijk of onmogelijk zijn voor sommige bezoekers om de onboarding flow te doorlopen.
• De grafieken in de Mijn Omgeving zijn momenteel niet toegankelijk voor gebruikers van hulpsoftware. We zijn ons hier bewust van en werken aan een oplossing. In Q3 en Q4 van 2025 vernieuwen wij de grafieken voor prijzen, kosten en verbruik, waarbij toegankelijkheid expliciet wordt meegenomen in het ontwerp en de ontwikkeling.
• In de Mijn Omgeving zijn sommige interactieve elementen, zoals toggles en knoppen, niet correct voorzien van toegankelijke namen. Hierdoor is het doel van de knoppen mogelijk onduidelijk.
• Op dit moment is het nog niet mogelijk om onze pdf's te laten voorlezen door schermlezers. Neem voor het voorlezen van een pdf contact op met onze klantenservice. Zij kunnen je verder helpen bij vragen over jouw document en kunnen waar nodig ook stukken voorlezen.
Eén partner maakt nog gebruik van een oudere versie van de Mijn Omgeving. Deze versie is niet meegenomen in de audit. We zorgen ervoor dat deze partner op korte termijn overstapt naar de verbeterde versie, zodat ook dit whitelabel aan de toegankelijkheidsstandaarden voldoet.
Feedback en contactgegevens
Loop je tegen een toegankelijkheidsprobleem aan? Of heb je een vraag of opmerking over de toegankelijkheid van onze online diensten? Laat het ons weten via support@energyzero.nl of bel ons op 085 808 5144.
Datum van de verklaring
27 juni 2025
Zoek je een oud document?
Onze verouderde voorwaarden en documenten bewaren we in ons archief.