Hoe vergelijk je een dynamisch met een vast en variabel energiecontract?
Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe energieleverancier, zijn er verschillende energiecontracten waaruit je kunt kiezen. Wanneer je het type energiecontract en de prijs wil vergelijken, kom je al snel uit bij een dynamisch of een variabel energiecontract. Maar wat is het verschil en hoe weet je of je de beste deal hebt? In dit artikel helpen we je bij het vergelijken van energiecontracten, zodat je een goede beslissing kunt nemen.
De verschillende energiecontracten op een rij
De twee bekendste vormen van een energiecontract zijn het vaste contract en het variabele contract. Bij beide varianten staan de prijzen vast voor een vooraf bepaalde periode. Door de hoge prijzen zijn veel energieleveranciers vorig jaar gestopt met het aanbieden van nieuwe, vaste contracten. Hierdoor krijgen steeds meer huishoudens te maken met variabele contracten, waarbij de prijzen doorgaans om de paar maanden, en soms zelfs elke maand worden aangepast. Die prijsverandering wordt gebaseerd op de inkoopprijzen van één of enkele maanden daarvoor. Dit betekent dat de energieprijzen kunnen stijgen of dalen, afhankelijk van de marktprijzen. Bij een variabel contract heb je langere tijd zekerheid over wat je per maand betaalt, maar dat kan dus ook betekenen dat je langere tijd aan een hoger tarief vastzit.
Nieuw: dynamisch energiecontract
Alle recente ontwikkelingen op de energiemarkt hebben ertoe geleid dat mensen opnieuw kritisch gaan kijken naar verschillende aanbieders en contractvormen. Naast het variabele contract kunnen mensen tegenwoordig kiezen voor een dynamisch energiecontract, waarbij je gas en stroom realtime inkoopt tegen de inkoopprijs. Hiervoor is een slimme meter noodzakelijk. Het verdienmodel van de dynamische energieleverancier bestaat uit de vaste maandelijkse leveringskosten (vastrecht) en de inkoopvergoeding die wordt gerekend bovenop de kale stroom- en gasprijs.
Wanneer kies je voor een dynamisch energiecontract?
Energieprijzen zijn continu in beweging. Hierdoor kan de energieprijs per uur verschillen voor stroom en per dag verschillen voor gas. Is er bijvoorbeeld veel zon of waait het hard? Dan is er vaak veel aanbod van elektriciteit en is de prijs voor stroom vaak heel goedkoop, gratis of zelfs negatief. In dat laatste geval krijg je dus geld toe als je stroom verbruikt! Andersom is er op een koude winterdag juist meer vraag naar stroom en gas, wat de prijzen doet opdrijven. Een dynamisch energiecontract loont daarom als je slim en bewust omgaat met je eigen gas- en stroomverbruik.
Dynamische energieleveranciers en hun tarieven
Er zijn momenteel 12 dynamische energie-aanbieders, waarvan er 9 leveren aan consumenten. Al deze leveranciers hebben de vergunning van de Autoriteit Consument & Markt voor het leveren van energie. Om te bepalen welk dynamisch energiecontract het beste bij je past, moet je de tarieven van contracten vergelijken. Een dynamisch tarief is opgebouwd uit variabele en vaste kosten.
Variabele kosten zijn de kale spotprijzen voor stroom en gas, en de inkoopkosten van de leverancier. Op deze kosten is energiebelasting en btw (21%) van toepassing. De inkoopkosten variëren sterk per energiebedrijf. Daarnaast rekent een dynamische energieleverancier vaste kosten, die je kunt zien als een soort abonnementskosten. Deze bestaan uit:
- vaste leveringskosten (vastrecht)
- een heffingskorting (vermindering energiebelasting)
- netbeheerkosten.
Kijk naar de tarieven, marktontwikkelingen, kortingen en andere voordelen die worden aangeboden door elke energieleverancier om te zien welk contract het meest voordelig is. Ook is het belangrijk om te kijken naar je eigen gedrag en of je in staat bent jouw energieverbruik slim af te stemmen op gunstige uurtarieven. Kortom, als je op zoek bent naar een dynamisch energiecontract, is het belangrijk om deze opties te vergelijken om de deal te vinden die het best bij jouw energieverbruik past.